Boktips!

Jag älskar att läsa böcker om indianer, både faktaböcker och skönlitteratur. Här tipsar jag om några böcker som jag tycker är läsvärda!

Först ut är ”Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee: erövringen av Vilda Västern ur indianernas perspektiv” av Dee Brown. På boktipset.se kan man läsa detta: ”Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee är en av de verkligt klassiska indianskildringarna. När boken först utkom 1970 väckte den stor uppmärksamhet och bidrog till att förändra synen på Nordamerikas urinvånare och deras historia. För första gången skildrades i en bok med massupplaga den mytomspunna erövringen av vilda västern ur indianernas perspektiv. Boken utsågs 1995 till en av 1900-talets mest betydelsefulla böcker av New York Public Library.”. Det är en otroligt gripande bok, och ska du läsa den rekommenderar jag att du är noga med att välja utgåvan som är utökad med över 100 sidor och är den första fullständiga utgåva som publicerats i Sverige (eller läsa den på originalspråket).

En annan bra bok är ”Nordamerikas indianer” av Claude Fohlen. Boktipset.se säger så här: ”Vi känner alla till schablonbilderna av ”rödskinnen” från böcker och westernfilmer, men indianernas historia är betydligt mer mångfacetterad än så. Nordamerikas indianer berättar om denna folkgrupps öde, om deras kultur och om indianernas ställning i dagens Nordamerika.”.

Söker man ungdomsböcker kan jag varmt rekommendera ”Den siste mohikanen” av James Fenimore Cooper och ”Hjortfot” av Edward S. Ellis. Hjortfot är första delen i en serie på tre böcker, de andra heter ”Hjortfot på prärien” och ”Hjortfot i Klippiga bergen”. De här böckerna läste jag själv som ung och jag tyckte att de var jättebra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *