En egen saloon

Jag är ju inte bara fascinerad av indiankulturen utan även av den ”andra sidan”, det vill säga den vilda västern. Indianer mot cowboys har ju alltid varit ett klassiskt krig, men faktum är att vita och indianer hade bra kontakt. Visst krigades det, men när det inte krigades så förekom flitig handel mellan vita och indianer. Dessutom var det inte så mycket våld som man kanske kan tro. Det fanns mytomspunna mer eller mindre laglösa städer, men majoriteten var trygga platser. Det farligaste var resor mellan städer då banditer kunde attackera resenärer och handelsmän.

I städerna fanns salooner som var värdshus där det erbjöds mat, dryck och husrum. Saloonerna var öppna dygnet runt och på kvällar och nätter erbjöds även hasardspel och prostitution. Detta var företeelser som ansågs syndiga av kyrkan, och därför fick man inte syssla med det under dagtid. Jag har en dröm om att inreda mitt kök som en saloon, och då menar jag som en av de lite mer påkostade saloonerna. Det ska finnas en bardisk med barstolar, det ska vara murriga och mörka färger med mycket rött och trä, kanske ett hjorthuvud på väggen och i dörröppningen ska jag förstås ha de klassiska svängdörrarna samt en skylt utanför.

Den här drömmen får dock vänta tills jag skaffar en bostad som tillåter detta. I nuläget hyr jag och min sambo ett litet hus, och jag tror inte att de vi hyr av skulle uppskatta att jag gjorde om köket till en saloon. Så det får bli när vi har något eget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *