Hästens roll i världen

När man är intresserad av indianer och western så kommer man aldrig att kunna undvika ämnet hästar. Hästar var en otroligt viktig del av livet under den här tiden då det var de som såg till att människor kunder ta sig långa distanser på en kortare tid. Det var genom hästen som människor i olika delar av landet lättare kunder ha kontakt och utbyte med varandra, vilket i sin tur gjorde att western blomstrade. Att hästar dessutom inte enbart användes som transportmedel utan också som arbetskraft på olika sätt innebar att mänsklighetens historia troligen hade sett ganska annorlunda ut om det inte hade varit för hästarna.

Ett oumbärligt bidrag

Hästen har alltså genom hela människans historia varit en viktig del för att vi ska kunna leva och utvecklas som art. Vi har haft och har än idag väldigt stor tilltro till dessa djur, som än idag används som arbetare i olika sammanhang, exempelvis inom jordbruket och inom polis och militär. Det finns en lång tradition och stolthet att låta hästar arbeta på det här sättet och genom deras insats för oss så har de också fått vår kärlek på många olika sätt. Att vi idag ser hästar som en nobelt och ädelt djur är inte speciellt konstigt då detta djur har haft betydande roller att spela i mängder av världens historier, i alla delar av världen. Hästar är med andra ord ett djur som fortsättningsvis ska ha den största av respekt för det är kanske det allra mest användbara djur som vi någonsin har haft.

Idag så ser hästens roll något annorlunda ut jämfört med rollen den tidigare haft. Hästar används idag som sällskapsdjur i många lägen, där de bland annat fungerar som djur som bjuder besökare på en ridtur. Hästar används också inom sportens värld, något som har varit populärt under väldigt lång tid. Idag finns det flera olympiska grenar som genomförs på hästryggen, dessutom finns det många andra sporter där hästen står i fokus, som galopp, trav eller hästpolo. Hästens roll idag är med andra ord mer annorlunda än den roll som den historiskt sett haft, men många av de användningsområden som finns idag går att spåra långt tillbaka i tiden.

Ett djur att ta hand om

Hästar är hyfsat individuella av sig, men de kräver samtidigt en stor omsorg. För att en häst ska må bra så behöver den ha gott om utrymme, ha tillgång till mycket mat och samtidigt pysslas om med att ryckta och hållas rena. Det är en utmaning att ha häst och kräver ett stort ansvar från de inblandade. Det är nödvändigt att utrustningen som hästen har är av utmärkt kvalité för att man ska kunna använda hästen som man vill, där schabrak, sadel och bett måste vara av typen som underlättar och är komfortabel för hästen. Det handlar om att alltid se till hästens välmående primärt och efter ge sig själv möjligheterna till att utnyttja dess kraft, snabbhet och vänlighet. En väl omhändertagen häst är en glad häst som man lätt skapar sig en relation till, en relation som man kommer att värdesätta resten av livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *