Indianfilmer

Det finns en hel del filmer som handlar om indianer. Vissa är riktigt bra medan andra håller sämre kvalitet. Här tänkte jag tipsa om några som jag tycker om!

Dansar med vargar
Dansar med vargar hade premiär i Sverige 1990. Jag var då liten för liten för att se en sådan film, men när den gick på teve spelade mina föräldrar in den och det VHS-bandet har gått varmt kan jag säga. Filmen handlar om löjtnanten John Dunbar som efter ett stort fältslag under det amerikanska inbördeskriget 1863 på egen begäran förflyttas till en avlägsen utpost i Dakota som gränsar till indianernas land. Efter ett första våldsamt möte med den lokala siouxstammen börjar han allt mer accepteras av indianerna, som ger honom namnet ”Dansar med vargar”. Den växande vänskapen innebär att Dunbar snart kommer att tvingas välja sida.

Apocalypto
Apocalypto är en nyare film, från 2006, som utspelar sig i Centralamerika under mayakulturens nedgång. I hopp om framgång bestämmer man sig för att bygga fler tempel och offra människor. Jaguar Paw, som är en ung jägare som tillfångatagits för att offras, flyr undan och försöker rädda sin familj efter att hans hemby blivit ödelagd.

The Lone Ranger
The Lone Ranger har visserligen lite mer västernstuk än indianstuk, men den handlar ändå om indianer. Det är indiankrigaren Tonto, som i den här filmen spelas av Johnny Depp, som berättar om hur han träffade åklagaren John Reed som senare blir förvandlad till legenden om rättvisa, The Lone Ranger. Tillsammans beger sig Tonto och John/The Lone Ranger ut i vilda västerns öken för för att hämnas på Butch Cavendish och hans blodtörstiga gäng som försöker få folket att tro att det är indianerna som ligger bakom morden som de begått.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *