Indianinspirerad inredning

Som ni kanske vet vid det här laget så gillar jag indianer, och det märks också i min inredning. Förutom min stora poster med Sitting Bull som hänger över soffan så har jag också många andra indianinspirerade prylar. Indiankulturen handlar ju mycket om hantverk, och i min inredning har jag mycket indianmönster, fjädrar, fransar, skulpturer och annat.

Drömfångaren är ett klassiskt exempel på indianhantverk. Den är ett magiskt föremål som sägs kunna fånga upp onda drömmar om den hänger bredvid sovplatsen. De ursprungliga drömfångarna var inte större än en handflata och tillverkades av en smal rot eller gren som tvinnades till en cirkel, och inuti den flätade man ett nät av senor. De moderna drömfångare som finns idag kommer i olika storlekar och utföranden, men principen är densamma. Nätet i drömfångaren kan liknas vid ett spindelnät där drömmarna fångas upp. Själva magin ligger i att en sten eller pärla fästs intill öppningen i mitten av nätet där drömmarna kan slinka igenom. Stenen (eller pärlan) ska locka önskvärda drömmar och föra dem mot hålet.

Färgen på lockstenen och sinnesstämningen hos den som tillverkade drömfångaren anses avgörande för vilka drömmar och känslor som kommer att slippa igenom drömfångarens nät. För att inte riskera att skapa en drömfångare vars egenskaper inte passar användaren väljer man vid massproduktion av drömfångare att placera lockstenen i mitten av hålet istället för vid sidan om. På så sätt anses drömfångaren förlora sina magiska egenskaper och istället bli ett rent prydnadsföremål.

Personligen föredrar jag äkta drömfångare, och för att vara säker på att de ska släppa igenom mina goda drömmar så tillverkar jag dem själv. Det är faktiskt inte så svårt, men det gäller förstås att ha koll på vilken sten eller pärla som betyder vad. Hur man tillverkar en drömfångare kan man bland annat se på Youtube. Här är ett exempel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *