Pocahontas

Min absoluta favorit bland Disneyfilmer är självklart Pocahontas. Det kunde ni kanske räkna ut! Det är en fin berättelse som handlar om den första kontakten mellan engelska bosättare i Jamestown, Virginia, och den lokala indianstammen Powhatan. Filmen är faktiskt den första animerade Disneyfilmen som inspirerats av historiska fakta och inte av någon saga eller legend, för det är nämligen så att Pocahontas fanns på riktigt. Hon föddes kring 1595 och var dotter till hövdingen. Pocahontas var det namn hon oftast förknippades med, men hon har också kallats Amonate och Matoaka.

När Pocahontas var runt 12 år gammal tillfångatogs grundaren av Jamestown, John Smith, efter att han dödat några av hövdingens bästa krigare till synes utan anledning. För detta dömdes han till döden, men när han skulle avrättas rusade Pocahontas fram och skyddade honom. Hon bad för John Smiths liv, och eftersom hon var hövdingens favoritdotter fick hon som hon ville. John Smith blev därefter upptagen som medlem i Powhatanförbundet. Pocahontas och John Smith hade aldrig något förhållande, men det råder inget tvivel om att de kände varandra innan Smith togs till fånga.

År 1613 blev Pocahontas kidnappad av kaptenen Samuel Argall och tagen till Jamestown. Hon behandlades väldigt bra där, och syftet med kidnappningen var att få ett bra förhandlingsläge mot Powhatanförbundet. Det började nämligen bli ont om förnödenheter i kolonin Jamestown, och den ende som kunde hjälpa var just Powhatan. Pocahontas blev kvar i kolonin där hon träffade John Rolfe som hon sedan gifte sig med. År 1616 reste familjen till England, men det engelska klimatet var mycket påfrestande för Pocahontas och hon var ofta sjuk. I mars år 1617 när de skulle segla hem försämrades hennes tillstånd och hon avled senare samma dag. Den riktiga berättelsen om Pocahontas skiljer sig med andra ord en del från Disneyfilmen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *