Sitting Bull

En av de mest kända indianerna är Sitting Bull. Historierna om denna man är många, och i vissa fall går de isär. Vi vet att han föddes omkring 1831 i Grand River, nuvarande Syddakota, och att han tillhörde den nordamerikanska indianstammen Hunkpapa (Sioux). Det har sagts att han var hövding, men egentligen var han medicinman. Sitting Bull stod i nära kontakt med universums dolda krafter och krigarna följde honom utan att tveka, även på de farligaste uppdragen, eftersom man trodde att han hade fått goda meddelanden från andevärlden om stridernas utgång.

Sitting Bull förekom i flera konfrontationer mot de vita. Han blev känd som en av siouxnationens främsta krigare, men åsikterna går isär om huruvida han deltog i alla strider. Vissa påstår att han istället satt uppe i bergen och ”gjorde medicin”, det vill säga kontaktade andarna och med deras stöd vägledde sina män med magiska kommandon. Sitting Bull sköts ihjäl den 15 december 1890. Historien har bevarat minnet av honom som en stor militär och andlig ledare för sitt folk. En person som indianer även idag ser upp till.

Sitting Bull är en av mina ”favoriter”. Jag älskar historien som finns kring honom och jag har en stor poster med hans porträtt som pryder mitt vardagsrum. Jag har också döpt min hund (en labbe på sex år) till Sitting Bull, fast han kallas oftast bara för Bullen. Självklart har Bullen flera indianhalsband. Det finns ett märke som heter Doxtasy som gör hundhalsband med indianinspirerad dekor. Jättesnygga! Jag tillverkar även en del hundhalsband och annat själv, men det får bli ett ämne för en senare bloggpost.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *